Nöroloji Hastalıkları

ÇOCUKLARDA EPİLEPSİ (SARA)

tarihgoster
Epilepsi nöbetini teşhis etmek için en ideali hekimin nöbeti görmesidir. Ancak çoğunlukla bu mümkün olmaz. Bu nedenle hekim, nöbeti gören kişilerden veya anne babadan nöbetin başlangıcı, sıklık ve özellikleri hakkında ayrıntılı bilgiler almalıdır. Ayrıca gebelik, doğum çocuğun gelişimi ve diğer aile bireylerinde nöbet olup olmadığı konusunda bilgi alınmalıdır. Epilepsi nöbetleri ve çeşitli özellikleri konusunda karar verildikten sonra epilepsi sendromları tanısı konabilir. Bu tanı ile çocuğun hastalığının nasıl seyredeceği konusunda fikir edinmek olanaklıdır. Ayrıntılı bir nörolojik muayeneden sonra bazı laboratuar incelemelerine gerek duyulur. Bunların başında elektroensefalografi (EEG) gelir

Absans epilepsi nedir?

tarihgoster
Absans epilepsi nedir? Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Fehim ARMAN ; Absans epilepsi diğer adı "Petit Mal" epilepsi, bir anda beyine yayılan epilepsi nöbetleridir.

Işık uyarısı epilepsi nöbetine neden olur mu?

tarihgoster
Işık uyarısı Birçok epilepsi diskotek ışıkları gibi yanıp sönen ışıklar tarafından uyarılabilir. Araba, tren gibi vasıtalar ile ağaçlıklı yollarda giderken, güneş ışıklarının kesik kesik gelmesi de nöbetleri uyarır ve o anda nöbet geçirmeye neden olabilir.

Yaşlılarda Epilepsi

tarihgoster
Genel topluma kıyasla yaşlılarda nöbetler daha sıktır. Daha çok damar kaynaklı bozukluklar, metabolik, toksik nedenler sıktır. Yaşlılarda her üç akut semptomatik nöbetten biri, status epileptikus dediğimiz uzun süren ve komaya sokan nöbet şeklinde ortaya çıkabilir. Status epileptikusun mortalite oranı yaşlılarda daha yüksektir.

Epilepside İlaç Tedavisi Nasıl Yapılır?

tarihgoster
Epilepsi tedavisinde en önemli nokta nöbetleri durdurmaya yönelik olarak seçilen ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş hastadan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler durur.

Epilepsi Tedavisi

tarihgoster
Epilepsi genellikle epilepsi ilaçlarıyla tedavi edilir. Epilepsi ilaçları nöbetleri durdurmaya çalışırlar. Bunu, beyindeki elektriksel aktiviteyi kontrol eden kimyasal maddelerin seviyelerini değiştirerek yaparlar. Tedaviye başlama

Epilepsi (sara) hastalığı ailesel ya da genetik bir hastalık mıdır?

tarihgoster
Epilepsi hastalığının aynı ailede birden fazla kişide görülmesi durumunda ailevi epilepsi hastalığından söz edilmektedir. Gelişen genetik bilimi sayesinde epilepsinin kalıtsal temellerinin aydınlatılması hız kazanmış ve belirli epilepsi türlerinin genetik olduğu ortaya konmuştur.

EEG

tarihgoster
Elektroensefalografi (EEG): Beynin değişen elektriksel potansiyellerinin kaydedilmesidir.

Epilepsi veya Sara Hastalığı Nedir

tarihgoster
Epilepsi veya sara hastalığı, kişinin tekrarlayan sara nöbetler geçirmesi durumunu tanımlamaktadır. Nöbetler genellikle bilinç kaybı ve kasılmalarla seyreden klinik tablolardır. Çok farklı şekillerde ortaya çıkabilir.

EEG Çekimi

tarihgoster
Video EEG monitorizasyon ile hastaların çekim esnasında ki hareketleri de aynen kaydedilir.

EEG Çeşitleri

tarihgoster
Beyin elektrik dalgaları uykuda, uyanıklıkta ve uyanıklıktan uykuya geçiş dönemlerinde farklılıklar gösterir

EEG Nedir?

tarihgoster
Elektroensefalografi (EEG) ya da halk arasında yaygın deyimle beyin elektrosu çekme diye adlandırılır.

Ne Zaman EEG Çekilir

tarihgoster
Hastanın uygun olduğu en kısa zamanda testin yapılması tarafımızdan önerilmektedir.

Tüm Gece Video EEG

tarihgoster
Hastayı izleyen hekimin kararına göre, özellikle uykuda epilepsi nöbetleri tanımlanan hastalarda doğrudan tüm gece süresince uykuda EEG incelemeleri istenebilir.

Uyku EEG'si neden çekilir?

tarihgoster
Uyku sırasında beyinin biyoelektrik aktivitesi tamamen değişir. Uykunun farklı dönemleri vardır ve bu dönemlere özgü EEG değişiklikleri saptanır.

Long Term Video EEG

tarihgoster
Uzun süreli video EEG monitörizasyon tedaviye dirençli epilepsi hastalarında epilepsi cerrahisi öncesi en önemli incelemelerden birisidir.

PSG (Uyku Testi)

tarihgoster
Horlama, uyku apne, uykuda periyodik bacak hareketleri, kalp ritim bozuklukları, uyku kalitesi gibi ve diğer uykuya dair bozuklukların

Evde EEG Çekimi Öncesi Planlama

tarihgoster
Çocuğunuzun sabah her zaman uyandığı saatten 1-2 saat önce uyandırılmalı, akşamda uyku saatinden ortalama 2 saat sonra uyutulmalı

Uyku-Uyanıklık EEG

tarihgoster
Saçlı kafa derisine yerleştirilmesi ve bir bilgisayar yardımıyla beyinin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi suretiyle yapılır.

Epilepsi ve Gebelik

tarihgoster
Epilepsi gebeliğimi, gebeliğim epilepsiyi etkileyebilir mi? Bazı kadınlarda tüm gebelik süresince hiç nöbet gözlenmez iken daha az bir kısmında hormonal değişiklikler veya tedavideki değişiklikler nedeniyle nöbetlerde artış görülebilir. Gebelik sırasında bazı nöbet tipleri bebek için zararlı olabilecek kadar artabilir.

EEG Öncesi Hazırlık

tarihgoster
Erişkinlerde özel bir hazırlık aşaması gerekmemekte saçın bir gün önceden yıkanmış olması yeterli olmaktadır.

Epilepside Evlenme Sorun Yaratır mı?

tarihgoster
Evlilikte epilepsi bir sorun teşkil etmez. Epilepsisi olan kişi evlenebilir, çocuk sahibi olabilir. Evlenmeyi planladığınız kişiye hastalığınızı mutlaka söyleyiniz, onun doktorunuzdan durumunuz hakkında bilgi almasını sağlayınız. Bu durum hem evliliğin karşılıklı güven ilişkisi açısından, hem de sizin sağlığınız açısından önem taşır.

Juvenil miyoklonik epilepsi nedir?

tarihgoster
Juvenil miyoklonik epilepsi Sık rastlanan bir epilepsi türü (sendromu) olup jeneralize epilepsilerin( elektriksel aktivitenin tüm beyne yayılman tür) onda birini oluşturur ve pek çok zaman bu sendrom gözden kaçar.

EEG Nasıl Çekilir?

tarihgoster
Saçlı kafa derisine yerleştirilmesi ve bir bilgisayar yardımıyla beyinin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi suretiyle yapılır.

Miyoklonik nöbet

tarihgoster
Prof. Dr. Fehim ARMAN ; Miyoklonik nöbetler veya sıçrama, atma şeklindeki nöbetler ani, bir saniyeden daha kısa, kasılma ile kendisini gösterir.

Alzheimer hastalığı nedir?

tarihgoster
Alzheimer hastalığı nedir? Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Fehim ARMAN ; “Demans” Türkçe’de halk arasında bunamanın karşılığıdır. Demans, beyin hücrelerinin tahribatı ve kaybına yol açarak beyin fonksiyonlarının ilerleyen bir şekilde bozulmasına yol açar.

BAŞAĞRISI

tarihgoster
Başağrısı nedir ? Prof. Dr. Fehim ARMAN Nöroloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı; Başın herhangibir yerinde olan ağrıdır. Başın tek tarafında veya iki tarafında birden olabilir. Ani veya yavaş yavaş başlar, çeşitli şiddetlerde olabilir.

Mezial temporal lob epilepsisi nedir?

tarihgoster
Temporal lob(beyini şakak lobu) epilepsiye en duyarlı beyin bölgesidir ve epilepsi nöbetlerinin çoğunun buradan çıktığı gözlenmiştir.

İnme (felç) nedir?

tarihgoster
Fehim ARMAN Prof. Dr. Nöroloji Uzmanı , İnme felç nedir? Beynin bir bölümüne giden damar tıkanır, kan akımı kesintiye uğrar veya ileri derecede azalırsa, ya da damar yırtılırsa beynin o bölgesinde oksijen ve glukozun azalması sonucu dakikalar içinde beyin hücreleri ölmeye başlar.

Çocuklarda Epilepsi Nöbetleri

tarihgoster
Epilepsi (sara hastalığı) beyinde bir grup sinir hücresinin anormal elektriksel deşarjlarına bağlı olarak klinikte gelip geçici olarak ortaya çıkan

KATILMA NÖBETİ

tarihgoster
Katılma nöbeti Küçük çocuklarda görülen katılma nöbeti ebeveynleri ciddi derecede korkutsa da genellikle bu konuda endişelenmenize gerek yoktur. Katılma nöbeti (nefes tutma atakları) yaygındır ve sağlıklı çocuklarda da olabilir.

EMG - ENG

tarihgoster
EMG, elektromiyografinin kısaltması olup, sinir ve kasların elektriksel potansiyellerinin incelenmesine dayanan bir nörolojik tetkik yöntemidir

OTİZM

tarihgoster
OTİZM HASTALIĞI NEDENLERİ, BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ Otizm hastalığı sosyal ve iletişim becerisinin oluşumunu etkileyen gelişim bozukluğudur. Otistik spektrum bozukluğu (OSB) olarak da adlandırılan otizm, nörolojik ve gelişimsel bozuklukların en zor olanı olarak bilinmektedir. Otizm hastalığı yaklaşık 100 çocuktan birinde ve erkeklerde kızlara oranla 3-4 kat fazla görülmektedir.

EEG Testi

tarihgoster
EEG, beyindeki elektrik aktivitesinin küçük elektrotlar aracılığıyla algılanması, yükseltgenerek kaydedilmesi ve değerlendirilmesi tetkikidir.

SEREBRAL PALSİ

tarihgoster
Serebral Palsi Nedir? Nasıl Bir Hastalıktır? Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi Serebral Palsi nedir, nasıl bir hastalıktır? Serebral Palsi nedenleri, belirtileri ve çeşitleri nelerdir? İyileşir mi? Tedavi yöntemleri.