Uyanıklık EEG si diye bilinir. EEG çekimi süresince hasta sakin bir şekilde oturmalı veya yatmalıdır. Uyanıklık halinde elektronörofizyolog tarafından kayıt alınır, Nörolog tarafından değerlendirilir ve Rapor ile birlikte EEG Traseleri bilgisayardan çıktı alınır.

EEG: İnsan beyninin çok düşük düzeyde elektriksel bir aktivitesi olduğunu biliyoruz. Beynin değişik bölgelerinden değişik düzeylerde yaydığı bu elektriksel aktivitenin özel cihazlarla kaydedilmesine (elektroansefalografi) EEG denir. Kayıt amacıyla kafatasının belirli bölgelerine küçük metal diskler takılır. Bu diskler de kayıt cihazına kablolarla bağlıdır. Beynin elektriksel faaliyetleri her beyin bölgesi için farklı ve önceden normalinin nasıl olduğu bilinmektedir. Böylece hastadan yapılan EEG kayıtlarının normalden farkı saptanabilmiş olur.

Rurin EEG ; Uyanıklık EEG si diye bilinir. Çekim süresi ortalama 20-30 dakika sürer. Ortalama 23 tane küçük elektrodun bir tür jel yardımı ile saçlı kafa derisine yerleştirilmesi ve bir bilgisayar yardımıyla beyinin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi suretiyle yapılır.  Nörolog tarafından değerlendirilir ve EEG Traseleri bilgisayardan çıktı alınır.

EEG çekimi süresince hasta sakin bir şekilde oturmalı veya yatmalıdır. Parazitsiz, kaliteli  kayıt alabilmek için aksi istenmedikçe gözlerini kapalı, çene ve boyun kaslarını gevşek tutmalıdır.  

Çekim sırasında;

  • 10 saniye ara ile 4-5 kez göz aç-kapa ,
  • 3-5 dakika süren hipervantilasyon (derin nefes alıp-verme) ,
  • 5-7 dakika fotik stimülasyon (ışıklı uyarı) gibi aktivasyon yöntemleri uygulanır.
  • Amaç epileptik odağı veya anormal aktiviteyi aktif hale getirip kaydetmek.
.