Epilepsi gebeliğimi, gebeliğim epilepsiyi etkileyebilir mi? Bazı kadınlarda tüm gebelik süresince hiç nöbet gözlenmez iken daha az bir kısmında hormonal değişiklikler veya tedavideki değişiklikler nedeniyle nöbetlerde artış görülebilir. Gebelik sırasında bazı nöbet tipleri bebek için zararlı olabilecek kadar artabilir.

Sara ilacı alan annenin bebeğini emzirmesi   sakıncalı mı?

 

Bebeğinizi emzirmemeniz için bir neden yoktur. Elbette aldığınız epilepsiye yönelik ilaclar az miktarda sütünüze geçebilir fakat bu zararlı düzeyde değildir (bebeğiniz rahimde iken de belirli miktarda ilaca mazur kalmaktadır). Emzirmenin ilk günlerinde bazı ilaçlar bebeğinizde bir miktar uyuklamaya neden olabilir. Bu durum devam ederse doktora danışmalısınız.

Diğer bir sorun bebeğinizi beslemek icin gece uykularınızın kesintiye uğramasıdır. Uykusuzluk nöbetlerinizi arttırıyorsa gece beslenmeleri icin sütünüzü şişeye alarak bir başkasi tarafından verilmesini sağlayabilirsiniz.

 

Epilepsi ilacı kullanan gebelerin Bebeklerinde doğumsal anomali (Konjenital malformasyon) riski nedir?

 

· Normal populasyonda %2-3

· AEİ almayan epilepsi olgularında 1-2 kat fazla

· AEİ alan epilepsi olgularında 2-3 kat fazla %4-9 politerapi(birden fazla ilaç tedavisi) alan hastalarda malformasyon riski % 15’e kadar çıkabilir.

· Riski azaltmak için bir yandan nöbet kontolunu sağlarken en düşük dozlarla tedaviyi sürdürmeye özen gösterilmelidir.

· Epilepsisi olan hastaların çocuklarında epilepsi görülme riski epilepsi sendromuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Mendelyen genetik geçiş göstermeyen epilepsi türlerinde bu oran çok düşüktür ve çocuk sahibi kararını etkilemeyecek düzeydedir

 

 

Epilepsi ve Gebelik

 

• Epilepsi gebeliğimi, gebeliğim epilepsiyi etkileyebilir mi? Bazı kadınlarda tüm gebelik süresince hiç nöbet gözlenmez iken daha az bir kısmında hormonal değişiklikler veya tedavideki değişiklikler nedeniyle nöbetlerde artış görülebilir. Gebelik sırasında bazı nöbet tipleri bebek için zararlı olabilecek kadar artabilir.

- İdeal olan, gebeliğiniz süresince sizi izleyecek epilepsi konusunda deneyimli bir nöroloji uzmanı ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanının ekip olarak çalışmasıdır. Gebelik sırasında gelişebilecek durumlarla ilgili olarak bu ekip çalışmasının mümkün olduğunca erken dönemde başlaması gerekmektedir. Burada özellikle dikkat edilecek hususlar gebelik planlamasi,valproat gibi gebelikte riskli ilaclara yönelik düzenlemeler, bebegin anne karninda ultrasonla düzenli takibi ve gebelikte kilo artışina bağlı kandaki ilaç dozunun düşmesidir.

- Bebeğim zarar görebilir mi? Tüm anneler bebeklerinin sağlığı ve güvenliği ile ilgili endişeye kapılırlar.

Sağlıklı, sorunsuz bir gebelikle normal bir doğum %97 dolayındadır. Epilepsi hastalığına sahip bir anneyseniz bebeğinizin sağlıklı olarak doğma oranı %90 dan fazladır. Bu fark çoğunlukla epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar nedeniyle gelişebilecek sorunların bir sonucudur. Bu kaygı verici görünebilir, ancak sorunların çoğunluğunun küçük ve önemsiz sorunlar olduğunu düşünürseniz bu durum o kadar önemli olmaz. Diğer yandan, spina bifida ve kalp anomalileri gibi daha ciddi sorunlar ender ortaya çıkan durumlardır.

- Gerçekte epilepsi hastalığı olmayan bir anne adayına göre biraz daha artmış bir risk taşıyorsunuz ancak bu risk hala düşüktür ve epilepsi hastası kadınların büyük bir çoğunluğu sağlıklı bir bebek dünyaya getirirler. Doktorunuz bebeğinizle ilgili bir durumdan şüphelenirse, ultrason ve doğum öncesi diğer tanı yöntemleri ile büyük ölçüde bunların ortaya konmasını sağlar .

 

Epilepsi hastası anne Bebek Sahibi Olmadan önce nelere dikkat etmeli?

İlk yapılması gereken, gebe kalmadan önce doktorunuzla görüşmenizdir. Birlikte, sağlığınız ve yaşam tarzınız ile gebelik süresince epilepsi hastalığınızın tedavisinin nasıl yapılacağı ve nasıl izleneceğiniz konularını görüşmelisiniz. Sizin nöbetlerinizin en iyi şekilde kontrolu yapılırken aynı zamanda bebeğinizin de en düşük riskle izlenmesi gerekmektedir.

Doktorunuzla aşağıdaki konuları konuşmalısınız:

Gebeliğiniz süresince epilepsi hastalığınız için ilaç kullanmaya devam etmeli misiniz?

Hangi ilacı ve ne kadar dozda kullanmalısınız ? Doktorunuz mümkün olduğunca en düşük dozda ve tek bir ilaçla sizi tedavi etmeye çalışacaktır. Bazı kadınlarda ilaçlar tam olarak kesilebilir ancak diğerlerinde ilaçlara devam etmek gerekecektir. Tedavinizdeki değişiklikler mutlaka doktorunuz tarafından yapılmalıdır.

Ne çeşit bir diyet uygulamanız gerekecek ? Vitamin ilaçları almalı mısınız ?

İhtiyaçlarınız neler olacak ?

Yapraklı yeşil sebzelerde bulunan bir vitamin olan folik asit, spina bifida gibi sinir sistemi anormallikleri riskinin azaltılmasında önerilmektedir. Önerilen doz epilepsili kadınlarda daha yüksektir. Bu tedaviyi almadan önce doktorunuza danışmalısınız.

.