EEG Çekimi Öncesi Hazırlık Evde EEG Çekimi Öncesi Planlama Çocuğunuzun sabah her zaman uyandığı saatten 1-2 saat (değişebilir) önce uyandırılması, akşamda her zamanki uyku saatinden ortalama 2 saat sonra uyutulması Çocuğunuz EEG çekimine izin verirse kayıda uyanık başlanır uykuda devam edilir

Evde EEG Çekimi Öncesi Planlama 

  • Yeni doğmuş bebeklerden en sonyaşa kadar tüm yaştan hastalara EEG tetkikleri yapılabiliyor. EEG tetkiklerinin bugüne kadar bulunmuş hiçbir yan etkisi yoktur. Sağlık açısından en SAĞLIKLI güvenli tanı sistemidir.

    • Çocuğunuzun sabah her zaman uyandığı saatten 1-3 saat (değişebilir) önce uyandırılması, akşamda her zamanki uyku saatinden ortalama 2 saat sonra uyutulması. (Uykusuzluk süresi uzadıkça UYKU EEG verimliliği artar)

      - Çocuğunuz EEG çekimine izin verirse(Uyanıklık halinde elektrodların takılmasına) kayıda uyanık başlanır ve uykuda devam edilir.

      - EEG çekimine izin vermiyor, kooperasyon güçlüğü var (uyanıklık halinde elektrodların takılmasına izin vermiyor) ise ilk uyuduğu (ilk 40 dakika genelde derin uyurlar) dönemde çekilmeli (Uyumadan önce teknisyen ile iletişimde olunmalı)


      Çekim Günü

      - Uyandıktan sonra akşam planlanan saate kadar tekrar uyumamalı, yorgun ve çekim anında çok uykusu olmalı

      - Yorulabileceği etkinlikler gün içinde yapılmalı

      - EEG Çekiminde tok olmalı, duş almış olmalı (saçlar kuru olmalı)

      - Düzenli kulanndığı ilaçlarını saati saatine kullanmalı


      Fiziksel Ortam

      - Çocuğun başının arkası açık olacak şekilde(yatak başlığı vb.. olmamalı) Elektrodları rahatça takmaya mani hiç birşeyin olmaması gerekmektedir, (Ranza ve beşik sistemi elektrot bağlanmasına sıkıntı çıkarmaktadır)

      - Hafif loş ışık sağlanabilmeli, çok karanlık olmamalı

 

  • Erişkinlerde özel bir hazırlık aşaması gerekmemekte saçın bir gün önceden yıkanmış olması yeterli olmaktadır. (Saça sprey, jöle vs. sürülmemesi) Çekim öncesi hasta tok olmalıdır.

    Bazen Uyku EEG si çekimi gerekir. Bunun için hastanın uzun süre uyutulmaması ve EEG çekimi sırasında uykuya dalması sağlanmalıdır. Böyle bir zorunluluk olup olmadığını çekim öncesi teknisyen veya nörolog size bildirecektir. Uykuda EEG incelemesi, yapılacaksa rahat uyuyabileceğiniz bir giysinizi tercih edin.

    Küçük bebeklerde bebeği hareketsiz tutmak zor olduğu için EEG incelemesi her zaman uykuda yapılır. Bu nedenle inceleme için size verilen randevu saatinden öncesinde çocuğunuzun yeteri kadar uzun bir süre uykusuz kalmasını sağlayın.
    Bebeğin uykusuz bırakılarak o saatte doğal uykuda olması yeğlenmektedir. Karnı tok olursa daha iyi uyur. Anne kucağında olup anne sıcaklığını hissetmesi de sakinleşmesine ve uyumasına katkıda bulunur. İşlem can yakmaz. Hastaya elektrik verilmesi söz konusu değildir. Saçların temiz olması parazitsiz çekim sağlar.

  • EEG ÇEKİMİ ÖNCESİ HASTAYI BİLGİLENDİRME: EEG  randevusu verirken, uygulama hakkında bilgilndirmek ve yapması gerekenler konusunda uyarmak önem taşır.

    İncelemeye  gelirken hastanın;

    -Karnı tok

    -Saç ve saç cildi  temizlenmiş olmalıdır. ( herhangibir  jole sprey gibi madde uygulanmaması konusunda uyarılmalıdır)

    Rutin kullandığı ilaçlarını saati saatine  almış olmalıdır. (Doktoru aksi şekilde önermedikçe tedavinse aynı şekilde devam etmesi gereklidir)

    Uyku EEG si çekimi için hastanın uzun süre uyutulmaması ve EEG çekimi sırasında uykuya dalması sağlanmalıdır. Böyle bir zorunluluk olup olmadığını çekim öncesi teknisyen veya hekiminiz  sizi bildirecektir.

.