Saçlı kafa derisine yerleştirilmesi ve bir bilgisayar yardımıyla beyinin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi suretiyle yapılır.

EEG kayıt öncesinde elektrodların yerleşimi çok önemli bir hazırlık aşamasıdır. EEG Ortalama 23 tane küçük elektrodun bir tür jel yardımı ile saçlı kafa derisine yerleştirilmesi ve bir bilgisayar yardımıyla beyinin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi suretiyle yapılır.

EEG tamamen ağrısız ve zararsız bir inceleme yöntemidir. Her yaşta insana EEG çekilebilir. EEG"de Radyasyon etkisi yoktur ve beyine zarar vermez.

EEG çekimi süresince hasta sakin bir şekilde oturmalı veya yatmalıdır. Parazitsiz, kaliteli kayıt alabilmek için aksi istenmedikçe, hasta, gözlerini kapalı, çene ve boyun kaslarını gevşek tutmalıdır.EEG teknisyeninin direktiflerine göre söylenenleri yapmalıdır.

EEG filtrelerinin doğru ayarlanmış olması da çok önemlidir. Genellikle aralıklı ışık uyaran ve derin nefes alıp verme şeklinde aktivasyon yöntemleri rutin olarak kullanılır. Amaç epileptik odağı veya anormal aktiviteyi aktif hale geçirmektir.

EEG"nin doğru yorumlanabilmesi kaliteli kayıt yapılmasını gerektirmektedir. Buda titiz elektrot yerleştirmenin, cihazın uygun kontrollerini yapmanın, artefaktları tanımanın ve mümkün olduğunda düzeltmenin ve beyin elektriksel aktivitesini en uygun gösterebilecek uygun montajların seçimini yapabilen, tetkikin önemini anlayan, hasta ile iyi bir işbirliği sağlayabilen eğitimli teknisyenlere bağlıdır.

Çekim sırasında;

10 saniye ara ile 5-7 kez göz aç-kapa ,

3-5 dakika süren hipervantilasyon (derin nefes alıp-verme) ,

5-7 dakika fotik stimülasyon (ışıklı uyarı) gibi aktivasyon yöntemleri uygulanır.

Çocuklarda inceleme sırasında tepki ve kooperasyon eksikliği olabilir. Böyle durumlarda elektrodlar hasta uyuduktan sonra bağlanır. Uyku kaydı tamamlandıktan sonra hasta uyandırılır hareketlerin EEG kaydına engel olmadığı dönemde olabildiğince uzun bir süre uyanık dönemde de EEG kaydına devam edilmeye çalışılır.

 Çocuklarda inceleme sırasında tepki ve kooperasyon eksikliği olabilir. Böyle durumlarda elektrodlar hasta uyuduktan sonra bağlanır. Uyku kaydı tamamlandıktan sonra hasta uyandırılır hareketlerin EEG kaydına engel olmadığı dönemde olabildiğince uzun bir süre uyanık dönemde de EEG kaydına devam edilmeye çalışılır.

Çocuklara genellikle kısa süreli uyku EEG çekimi yapılır. Anne kucağında olup anne sıcaklığını hissetmesi de sakinleşmesine ve uyumasına katkıda bulunur. İşlem can yakmaz. Hastaya elektrik verilmesi söz konusu değildir.

EEG KAYIT SÜRELERİ:

Rutin (Normal) EEG 20- 30 dakika arasında sürer.

Uyku-Uyanıklık EEG: Ortalama 1 saat sürer (20 Dakika uyanık, 40 dakika uyku halinde),

Bazı durumlarda 3 saatlik, tüm gece veya 24 saatlik EEG çekilebilinir.

BEBEKLERE EEG NASIL ÇEKİLİR?

Küçük bebeklerde bebeği hareketsiz tutmak zor olduğu için EEG incelemesi her zaman uykuda yapılır. Bu nedenle inceleme için size verilen randevu saatinden öncesinde çocuğunuzun yeteri kadar uzun bir süre uykusuz kalmasını sağlayın.Hastaneye gelirken yolda uyumamasına dikkat edin. Çocuklarda inceleme sırasında tepki ve kooperasyon eksikliği olabilir. Bu nedenle EEG incelemesi bir çocuğa yapılacaksa, incelemeden önce uygun bir biçimde çocuğun bilgilendirilmesi, korkusunun azaltılması için güler yüzlü ve anlayışlı bir tavırla olabildiğince güven verilmesi uygun olur.

Bebeğin uykusuz bırakılarak o saatte doğal uykuda olması yeğlenmektedir.Derin uykuda uyuyabilecek şekilde uykusuz bırakılmalıdır. Karnı tok olursa daha iyi uyur. Anne kucağında olup anne sıcaklığını hissetmesi de sakinleşmesine ve uyumasına katkıda bulunur.

Başka elektrod bağlama yöntemleri yok mudur?

Ufak çocukların kooperasyonundaki güçlük ve yavaşlık dolayısıyla değişik bantlar ve kafaya geçirilebilen bone gibi sistemler geliştirilmiştir. Fakat, bu sistemlerde de hareketli çocuklarda tüm elektrodlar birden yerinden oynayabileceğinden güvenilir kayıt sıklıkla mümkün olmaz. Ayrıca uzun kayıtlarda bone gibi sistemlerle kooperasyon yine zor olmaktadır.

EEG testi evde yaptırmak istiyorum ama evime gelecek ekibe ne kadar güvenebilirim?

Evde yapılan EEG testi ile hastane de veya klinikte yapılan EEG testi arasında fark var mı?

Eğer evde yapılan çekimde kaliteli bir elektroensefalograf kullanıldıysa, tecrübeli bir EEG teknisyeni, uluslararası standartlarda ve uygun şartlarda çekimi gerçekleştirir ise hastane de ya da evde yapılan kayıtların kalitesi açısından fark olmaz. Evde yapılan çekimlerde kayıt yapılan kişi, özellikle de çocuklar; kendi yataklarında, kendi odalarında rahat hareket edebilecekleri ve rahat uyuyabilecekleri için artefaktı daha az ve daha nitelikli kayıtlar elde edilebilir.

Hasta Evinde EEG Hizmeti

 

EEG İNCELEMESİ ÖNCESİNDE NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ ?

Erişkinlerde özel bir hazırlık aşaması gerekmemekte saçın bir gün önceden yıkanmış olması yeterli olmaktadır. (Saça sprey, jöle vs. sürülmemesi) Çekim öncesi hasta tok olmalıdır.

Bazen Uyku EEG si çekimi gerekir. Bunun için hastanın uzun süre uyutulmaması ve EEG çekimi sırasında uykuya dalması sağlanmalıdır. Böyle bir zorunluluk olup olmadığını çekim öncesi teknisyen veya nörolog size bildirecektir. Uykuda EEG incelemesi, yapılacaksa rahat uyuyabileceğiniz bir giysinizi tercih edin.

Küçük bebeklerde bebeği hareketsiz tutmak zor olduğu için EEG incelemesi her zaman uykuda yapılır. Bu nedenle inceleme için size verilen randevu saatinden öncesinde çocuğunuzun yeteri kadar uzun bir süre uykusuz kalmasını sağlayın.
Bebeğin uykusuz bırakılarak o saatte doğal uykuda olması yeğlenmektedir. Karnı tok olursa daha iyi uyur. Anne kucağında olup anne sıcaklığını hissetmesi de sakinleşmesine ve uyumasına katkıda bulunur. İşlem can yakmaz. Hastaya elektrik verilmesi söz konusu değildir. Saçların temiz olması parazitsiz çekim sağlar.

  • Doktorunuzun size verdiği EEG istek formunu ve durumunuzla ilişkili önceden yapılmış olan incelemelerin raporlarını (radyolojik incelemeler, laboratuar incelemeleri ve önceki EEG incelemelerinin sonuçlarını) yanınızda getiriniz.
  • Kullanmakta olduğunuz ilaçları yanınızda getirin ya da isimlerini bir kağıda not alın. Epilepsi tedavisi görmekteyseniz, size aksi söylenmedikçe epilepsi ilaçlarınızı kullanmaya devam edin.
  • Çocuklarda inceleme sırasında tepki ve kooperasyon eksikliği olabilir. Bu nedenle EEG incelemesi bir çocuğa yapılacaksa, incelemeden önce uygun bir biçimde çocuğun bilgilendirilmesi, korkusunun azaltılması için güler yüzlü ve anlayışlı bir tavırla olabildiğince güven verilmesi uygun olur. Ayrıca, küçük yaştaki çocuklarda EEG incelemesi her zaman uykuda yapılır. Bu nedenle inceleme için size verilen randevu saatinden öncesinde çocuğunuzun yeteri kadar uzun bir süre uykusuz kalmasını sağlayın.

Yeni doğmuş bebeklerden en sonyaşa kadar tüm yaştan hastalara EEG tetkikleri yapılabiliyor. EEG tetkiklerinin bugüne kadar bulunmuş hiçbir yan etkisi yoktur. Sağlık açısından en SAĞLIKLI güvenli tanı sistemidir.

  • Çocuğunuzun sabah her zaman uyandığı saatten 1-3 saat (değişebilir) önce uyandırılması, akşamda her zamanki uyku saatinden ortalama 2 saat sonra uyutulması. (Uykusuzluk süresi uzadıkça UYKU EEG verimliliği artar)

    - Çocuğunuz EEG çekimine izin verirse(Uyanıklık halinde elektrodların takılmasına) kayıda uyanık başlanır ve uykuda devam edilir.

    - EEG çekimine izin vermiyor, kooperasyon güçlüğü var (uyanıklık halinde elektrodların takılmasına izin vermiyor) ise ilk uyuduğu (ilk 40 dakika genelde derin uyurlar) dönemde çekilmeli (Uyumadan önce teknisyen ile iletişimde olunmalı)


    Çekim Günü

    - Uyandıktan sonra akşam planlanan saate kadar tekrar uyumamalı, yorgun ve çekim anında çok uykusu olmalı

    - Yorulabileceği etkinlikler gün içinde yapılmalı

    - EEG Çekiminde tok olmalı, duş almış olmalı (saçlar kuru olmalı)

    - Düzenli kulanndığı ilaçlarını saati saatine kullanmalı


    Fiziksel Ortam

    - Çocuğun başının arkası açık olacak şekilde(yatak başlığı vb.. olmamalı) Elektrodları rahatça takmaya mani hiç birşeyin olmaması gerekmektedir, (Ranza ve beşik sistemi elektrot bağlanmasına sıkıntı çıkarmaktadır)

    - Hafif loş ışık sağlanabilmeli, çok karanlık olmamalı


2006 yılından beri hastanelere, evlere ve acil durumlarda yoğun bakım ünitelerine EEG hizmeti vermekteyiz.
Kullandığımız son teknoloji EEG cihazları ile kesin ve net sonuçlar almaktayız. Yüksek teknoloji cihazların yanı sıra medikal ve sağlık alanında uzman ekibimizle de sizlere tam donanımlı bir hizmet sunmaktayız.

Farkımız en son teknolojiye sahip, Dijital Video EEG cihazı ve deneyimli EEG
teknisyenimiz sayesinde kaliteli ve güvenilir çekimlerimizdir.
EEG çekimlerimizin güvenirliğine ve kalitesine %100 GARANTİ VERİYORUZ.

EEG ücretini, doktorunuz çekimi görüp onayladıktan sonra da ödeyebilirsiniz.

.