Horlama, uyku apne, uykuda periyodik bacak hareketleri, kalp ritim bozuklukları, uyku kalitesi gibi ve diğer uykuya dair bozuklukların tanısında kullanılan ve gece uykusu boyunca hastanın beyin dalgalarının(EEG), göz hareketlerinin(EOG), solunum faaliyetlerinin, kanındaki oksijen yüzdesinin, kas aktivitesinin(EMG), kalp fonksiyonlarının ölçülmesi, yatış pozisyonunun belirlenmesi... bütün gece boyunca belli bir peryotla eş zamanlı ve devamlı kaydedilmesi ile yapılan incelemenin adıdır.

POLİSOMNOGRAFİ (PSG, UYKU TESTİ):

Horlama, uyku apne, uykuda periyodik bacak hareketleri,  kalp ritim bozuklukları, uyku kalitesi gibi  ve diğer uykuya dair bozuklukların tanısında kullanılan ve gece uykusu boyunca hastanın beyin dalgalarının(EEG),  göz hareketlerinin(EOG), solunum faaliyetlerinin, kanındaki oksijen yüzdesinin, kas aktivitesinin(EMG), kalp fonksiyonlarının ölçülmesi, yatış pozisyonunun belirlenmesi... bütün gece boyunca belli bir peryotla eş zamanlı ve devamlı kaydedilmesi ile yapılan incelemenin adıdır.

Polisomnografik inceleme yapılacak hasta hekimin önerdiği saatte uyku merkezine gelir.

Hastanın gelmeden önce evinde banyo yapması saçlarını temiz olması elektrotların cilde daha iyi yapışmasına ve bu sayede daha net bir kayıt alınmasına olanak sağlar. Duş sonrası lütfen nemlendirici kullanmayın ve saçınıza sprey, jöle ve yağ içeren ürünler kullanmayın.

Hasta polisomnografinin yapılacağı gün gündüz uyumamalı, alkol almamalı ve çay kahve gibi uyku düzenini bozan içecekleri aşırı miktarda tüketmemelidir. Ayrıca yine uykunun doğal seyrini bozacak uyku verici ya da sinir yatıştırıcı ilaçlar test günü kullanılmamalıdır.
 
Rahat bir uyku uyumak için kendi pijama ve terliğinizi getirin.

Kendinizi evinizde hissetmenizi sağlayacak her türlü eşyayı (yastık, kitap, oyuncak gibi) yanınızda getirebilirsiniz.

Uyku teknisyeni hastaya yapılacak işlemleri anlattıktan sonra kayıt için gerekli elektrotları bağlamaya başlar. Kayıt esnasında beyin dalgalarını izlemek için saçlı deri ve kulak memesine, göz hareketlerini incelemek için her iki göz yakınına, kas hareketlerini izlemek için çeneye ve kalp elektrosunu alabilmek için göğüse özel yapıştırıcısı ile elektrotlar yapıştırılır. Erkek hastaların sakal tıraşı olarak merkeze gelmesi elektrotların yapışmasını kolaylaştır. Hastanın kanındaki Oksijen miktarını ölçmek için parmak ucuna, horlamasını takip etmek için boynuna ve nefes alıp vermesini izlemek üzere burnuna sensörler takılır. Yapıştırılan tüm bu elektrotlar ve sensörler hastanın rahat uymasını engellemeyecek şekilde tasarlanmıştır. 

Uykunuz geldiğinde teknikerimiz ışıkları kapatır ve uyku çalışmanızı başlatır.

İncelemeyi takip edecek tekniker izleme odasına çekilir ve bilgisayar üzerinden hastanın elektrotlar aracılığı ile elde edilen tüm sinyallerini izlemeye ve kayıt etmeye başlar. Ayrıca yatak odasında bulunan bir kamera ile hastadan tüm gece boyunca görüntü kaydı alınır.

Hastaya uyuması için herhangi bir ilaç verilmez yani hasta uyutulmaz ve kendi doğal uykusu sırasında kayıt yapılır. Yine test esnasında bağlanılan elektrotlarla hastaya hiçbir şekilde elektrik akımı verilmez.

Gece boyunca alınan görüntü kayıtları teknisyen odasından izlendiğinden hastanın herhangi bir ihtiyaç halinde kalkması ya da uyanması durumunda teknisyen odaya gelerek kendisine yardımcı olacaktır.

Bu şekilde sabaha kadar uyuyan hasta uyandığında elektrotları teknisyen tarafından sökülecek ve test sonlanacaktır.

Tüm gece boyunca alınan kayıtlar hekim tarafından bilgisayar ortamında analiz edilecek ve sonuçlar rapor halinde hastaya verilir. Test sonucuna göre ağır OSAS çıkan hastalara tedavide kullanılması gereken CPAP veya BIPAP titrasyonu için başka bir gece tekrar PSG yapılır.Çıkan sonuca göre cihaz basıncı ayarlanarak hastanın kullanması önerilir.

.