Epilepsi tedavisinde en önemli nokta nöbetleri durdurmaya yönelik olarak seçilen ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş hastadan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler durur.

Epilepside ilaç tedavisi nasıl yapılır?

Prof. Dr. Fehim ARMAN 

Epilepsi tedavisinde en önemli nokta nöbetleri durdurmaya yönelik olarak seçilen ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş hastadan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler durur. Hekimler genellikle tek bir epilepsi ilacı ile tedaviye başlamayı tercih etmektedirler. Eğer bu ilaç nöbetleri yeterince kontrol altına alamıyorsa, o zaman ilaç değişimi yapılabilir veya ikinci bir ilaç eklenebilir.

Hangi ilaç?

Doktor epilepsi teşhisi koyduktan sonra, nöbetleri kontrol altına alacağını düşündüğü ilacı seçecek ve ilacın dozunu yavaşça artırarak nöbetleri kontrol altına almaya çalışacaktır. Bu esnada doktorun düzenli takibi sürecek, gereğinde kan örneği alınarak ilaç kan düzeyleri ölçülecektir.

İlaç seçiminde özellikle hastanın geçirdiği nöbet tipi, yaşı, etkinliği, cinsiyeti(gebelik vs), kullandığı diğer ilaçlar, diğer hastalıkları, ilaç yan etkileri, ilacın gereken kullanım sıklığı, kullanım şekli göz önüne alınır.

Tedavide başarılı sonuca ulaşana kadar doktorunuzla sıkı irtibat halinde olmalısınız ve aşağıdaki durumlarla karşılaşınca doktorunuzun önerilerini almalısınız:

- Nöbet sayısında beklenmedik bir artış olursa

- Herhangi bir nedenle ilaç alamadığınızda (örn. Mide yakınması)

- Diğer sağlık nedenleriyle

- Gebelik söz konusu olduğunda veya gebe kalmayı düşündüğünüzde

İlaçlarınızı doktorunuzun söylediği şekilde düzenli olarak almalısınız. Ilaçların düzensiz alınması veya almaya ara verilmesi bu ilaçların nöbetler üzerine sağladığı olumlu etkiyi ortadan kaldıracaktır.

Konvansiyonel antiepileptik ilaçlar (AEİ’lar)

fenobarbital,

fenitoin

karbamazepin,

klonazepam,

klorazepat,

primidon,

ethosuksimid,

etotoin,

valproat,

trimetadion,

mefenitoin,

metsuksimid,

Yeni antiepileptik ilaçlar

levetiracetam,

lamotrigin,

tiagabin,

topiramat,

vigabatrin,

pregabalin,

zonisamid,

felbamat,

okskarbazepin,

gabapentin,

rufinamid,

lakosamid,

stripentol,

eslikarbazepin

Diğer antiepileptik ilaçlar etkili ilaçlar

acetazolamide, sultiam

.